2.4 Контрольні питання

1. На які види класифікують білки за походженням?

2. Які функції виконують білки в організмі людини?

3. Які є білки за будовою молекули?

4. Як класифікують білки за хімічним складом?

5. Як поділяють прості білки за розчинністю?

6. Дайте визначення терміну "функціональні властивості білків".

7. Назвіть основні функціональні властивості білків.

8. Охарактеризуйте водозв’язувальну властивість білків?

9. Поясніть жирозв’язувальну та жироемульгувальну властивість білків.

10. З чим пов’язана піноутворювальна здатність білків.

11. Охарактеризуйте желеутворювальну здатність білків.

12. Назвіть найважливіші якісні реакції на білок.

13. З яких етапів складається виділення і очищення білків?

14. Які є методи деструкції біологічного матеріалу перед його аналізом?

15. Які є методи відокремлення білків від низькомолекулярних сполук?

16. На яких властивостях ґрунтуються методи фракціонування білків?

17. Хроматографічні методи очищення та фракціонування білків.

18. Поясніть суть методу гель-фільтрації, електрофорезу.

19. Що таке афінна хроматографія? Де вона застосовується?

20. Охарактеризуйте білки зернових культур.

21. Методика виділення білків пшениці, розчинних у воді, солях, лугах та у спиртах.

22. Дайте характеристику білків молока. Методика виділення казеїну молока. Методика виділення білків молока, розчинних у солях та воді.