7.3 Експериментальна частина

7.3.1 Визначення масової частки лактози в молоці йодометричним методом

Визначення масової частки лактози прискореним йодометричним методом.

Принцип методу полягає в наступному. Під час взаємодії точної кількості рідини Фелінга (розчин CuSO4) з досліджуваним розчином, що містить лактозу, остання відновлює двовалентний Купрум за схемою:

На решту двовалентного Купруму діють розчином КІ (І2 в КОН), в результаті чого йон Йоду окиснюється, а двовалентний Купрум відновлюється:

2Cu2+(залишок) + 2KJ  2Cu+ + J2 + 2К+

Молекулярний йод, який виділився титрують розчином тіосульфату натрію:

J2 + 2S2O32– 2J + S4O62–.

Для визначення кількості Cu2+-йонів, що відновився лактозою, проводять контрольний дослід, в якому замість досліджуваного розчину, що містить лактозу, беруть дистильовану воду. Визначають різницю об’ємів тіосульфату натрію, витраченого на титрування І2 в контрольному і досліджуваному розчині. За знайденою різницею об’ємів роблять висновок про кількість відновлених лактозою Cu2+-йонів, знайшовши еквівалентну кількість молів Na2S2O3.

Під час йодометричного методу визначення лактози використовується велика кількість послідовних операцій, тому слід ретельно ознайомитися з ходом виконання роботи та уважно читати написи на склянках з реактивами перед їх використанням.

Прилади, обладнання, матеріалимолоко, технічні ваги, годинник, мірна колба місткістю 500 см3, дистильована вода, бюретка, піпетки місткістю 5 см3,
10 см3, 25 см3, 50 см3, фільтрувальний папір, воронка, конічна колба місткістю 250…300 см3, пробка, циліндр місткістю 10 см3,

Реактиви: розчин Фелінга І, 1 н розчин гідроксиду калію (або натрію), 0,1 н розчин йоду, 0,1 н розчин гідроксиду калію (або натрію), 0,5 н розчин соляної кислоти, 0,1 н розчин тіосульфату натрію, 1%-ний розчин крохмалю.

Техніка визначення (послідовність дій наведена на схемі рисунку 7.2) – зважують наважку молока, масою 25 г з точністю до 0,01 г або відмірюють піпеткою 25 мл і розраховують масу множенням об’єму взятого молока на його густину. Молоко переносять в мірну колбу місткістю 500 см3, додають дистильовану воду до половину об’єму, із бюреток відмірюють 10 см3 розчину Фелінга І і 4см3 1 н розчину КОН.

Рисунок 7.2 – Схема визначення масової частки лактози в молоці

Розчин перемішують після додавання води і реактивів. Доводять вміст до мітки дистильованою водою, знову перемішують і залишають у спокої на 30 хв. Відстояну рідину фільтрують в суху колбу через складчастий паперовий фільтр. Перші порції фільтрату 10...20 см3 видаляють. 50 см3 фільтрату переносять піпеткою в конічну колбу місткістю 250...300 см3 з притертою пробкою. Додають із бюретки 25 см3 0,1 н розчину йоду і повільно за постійного перемішування додають із бюретки 37,5 см3 0,1 н розчину гідроксиду натрію. Закривають колбу пробкою і залишають її в темному місці на 20 хв. за температури 20ºС. Далі вносять циліндром 8 см3 0,5 н розчину соляної кислоти і титрують йод, що виділився 0,1 н розчином тіосульфату натрію. Індикатор – 1%-ний розчин крохмалю – вносять під кінець титрування, коли забарвлення в реакційній колбі набуде солом’яного кольору. Титрування продовжують до моменту зникнення синього забарвлення. Паралельно проводять контрольний дослід, відмірюють в колбу 50 см3 дистильованої води (замість фільтрату), і проводять експеримент в тій же послідовності і з тими ж реактивами, що і в основному досліді.

Масову частку лактози (%) розраховують за формулою:

                               (7.1)

де 0,01801 – кількість лактози, що відповідає 1 см3 0,1 н розчину йоду, г; V1 – кількість 0,1 н розчину Na2S2O3, яку витратили на титрування йоду в контрольному досліді, см3; V – кількість 0,1 н розчину Na2S2O3, яку витратили на титрування надлишку йоду у фільтраті, см3; 0,97 – поправка, встановлена емпірично; m – маса молока в 50 см3 фільтрату, г.

Якщо на дослідження було взято точно 25 г молока, то масову частку лактози можна розрахувати спрощено за такою формулою:

L = 0,699∙(V1 – V)                                (7.2)

Дані спостережень та розрахунків заносять до таблиці 7.1.

Таблиця 7.1 – Результати спостережень та розрахунків для визначення масової частки лактози в молоці йодометричним методом


Параметр

Значення

Кількість 0,1 н розчину Na2S2O3, яку витратили на титрування йоду в контрольному досліді V1, см3


Кількість 0,1 н розчину Na2S2O3, яку витратили на титрування надлишку йоду в фільтраті V, см3


Маса молока в 50 см3 фільтрату m, г


Масова частка лактози в молоці, %


7.3.2 Визначення масової частки лактози в молоці рефрактометричним методом

Рефрактометричний метод відрізняється простотою і швидкістю визначення, але поступається хімічним методам за точністю. У відповідності до цього методу про вміст лактози роблять висновок за величиною показника заломлення безбілкової фракції молока, отриманої осадженням білків розчином хлориду кальцію під час кип’ятіння і відділенням осаду фільтрацією. З таблиці 7.2 за показником заломлення сироватки визначаємо вміст лактози в молоці. Послідовність дій наведена на схемі рисунку 7.3.

Прилади, обладнання, матеріали: піпетка місткістю5 см3, пробірка, годинник, водяна баня, фільтрувальний папір, воронка, рефрактометр ИРФ-454Б2М.

Реактиви: молоко, 4%-й розчин хлориду кальцію

Рисунок 7.3 – Схема визначення масової частки лактози в молоці рефрактометричним методом

Таблиця 7.2 – Залежність показника заломлення безбілкової фракції молока від вмісту лактози в молоці (%)

Показник заломлення

Масова частка лактози, %

Показник заломлення

Масова частка лактози, %

1,3390

3,01

1,3412

4,08

1,3391

3,06

1,3413

4,13

1,3392

3,11

1,3414

4,18

1,3393

3,16

1,3415

4,23

1,3394

3,21

1,3416

4,28

1,3395

3,26

1,3417

4,33

1,3396

3,31

1,3418

4,38

1,3397

3,36

1,3419

4,44

1,3398

3,42

1,3420

4,49

1,3399

3,47

1,3421

4,54

1,3400

3,52

1,3422

4,59

1,3401

3,57

1,3423

4,64

1,3402

3,62

1,3424

4,69

1,3403

3,67

1,3425

4,74

1,3404

3,70

1,3426

4,79

1,3405

3,72

1,3427

4,84

1,3406

3,77

1,3428

4,89

1,3407

3,82

1,3429

4,95

1,3408

3,87

1,3430

5,00

1,3409

3,93

1,3431

5,05

1,3410

3,98

1,3432

5,10

1,3411

4,03

1,3433

5,15



1,3434

5,20



Дані спостережень та розрахунків заносять до таблиці 7.3.

Таблиця 7.3 – Результати спостережень та розрахунків для визначення масової частки лактози в молоці рефрактометричним методом

Назва параметру

Значення

Показник заломлення безбілкової фракції молока 


Масова частка лактози в молоці, %



Результати досліджень зводять в загальну таблицю 7.4 та роблять висновок.


Таблиця 7.4 –  Зведена таблиця для визначення масової частки лактози в молоці

Зразок молока

Масова частка лактози, %

Йодометричним методом

Рефрактометричним методом

Табличне значення

Інформація виробника на упаковці