7.4 Контрольні питання 1. Які речовини входять до складу молока? Яке значення вони мають для організму? 2. Яку роль виконує лактоза в організмі людини та у виробництві молочних продуктів? 3. До якого класу вуглеводів відноситься лактоза? Наведіть приклади інших подібних речовин. 4. Яке молоко містить більше лактози: незбиране, пастеризоване чи пряжене? Чому? 5. З якого молока найкраще засвоюються білки: незбираного, пастеризованого чи пряженого? Чому? 6. Скільки лактози міститься в молоці та якими методами визначається її кількість? 7. Яка особливість лактози дає змогу визначити її кількість йодометричним методом? 8. Охарактеризуйте йодометричний метод визначення вмісту лактози в молоці. 9. Чому не використовуються перші 10…20 см3 фільтрату під час визначення вмісту лактози йодометричним методом? 10. В чому полягає рефрактометричний метод визначення масової частки лактози в молоці? Вкажіть його переваги та недоліки. |