7.4 Контрольні питання

1. Які речовини входять до складу молока? Яке значення вони мають для організму?

2. Яку роль виконує лактоза в організмі людини та у виробництві молочних продуктів?

3. До якого класу вуглеводів відноситься лактоза? Наведіть приклади інших подібних речовин.

4. Яке молоко містить більше лактози: незбиране, пастеризоване чи пряжене? Чому?

5. З якого молока         найкраще засвоюються білки: незбираного, пастеризованого чи пряженого? Чому?

6. Скільки лактози міститься в молоці та якими методами визначається її кількість?

7. Яка особливість лактози дає змогу визначити її кількість йодометричним методом?

8. Охарактеризуйте йодометричний метод визначення вмісту лактози в молоці.

9. Чому не використовуються перші 10…20 см3 фільтрату під час визначення вмісту лактози йодометричним методом?

10. В чому полягає рефрактометричний метод визначення масової частки лактози в молоці? Вкажіть його переваги та недоліки.