Контрольні питання
- Які функції білків в організмі?
- Яка потреба людського організму у білку і від чого вона залежить?
- Які наслідки недостатнього споживання білку?
- Які наслідки надмірного споживання білку?
- У чому полягає фізіологічна роль амінокислот в організмі?
- Яка біологічна дія біогенних амінів, що утворюються з тирозину, триптофану, глутамінової кислоти, гістидину?
- Яка фізіологічна роль амінокислоти триптофану?
- Яка фізіологічна роль глутамінової і аспарагінової кислот?
- Чому ліки проти алергії називають антигістамінними препаратами?
- Які структурні особливості пептидів?
- Від чого залежить біологічна цінність білків?
- Що таке амінокислотний скор і як він розраховується?
- Що таке ІНАК і як його розраховують? Що таке КЕБ?
- Чому споживання амінокислот вимагає ретельного контролю з боку медиків і фахівців з харчування?
- Назвіть найважливіші функціональні властивості білків.
- Що таке денатурація білку? Які зміни відбуваються під час денатурації білків?
- Назвіть основні процеси, що відбуваються в процесі деструкції білків?
- Які сполуки, що утворюються в процесі термічної обробки продуктів, вважаються сильними мутагенами?
- Які головні попередники в утворенні ГАА?
- Як розподіляються білки між морфологічними частинами зерна злаків?
- Порівняйте біологічну цінність білкових фракцій злаків.
- Охарактеризуйте склад і властивості білків клейковини пшениці.
- Охарактеризуйте інгібітори трипсину, що містяться в насінні сої.
- Що таке лектини?
- Охарактеризуйте білки насіння олійних культур.
- Який вміст білків в овочах і плодах? Назвіть найбільш білковисті овочі.
- Які інгібітори ферментів знайдені у бульбах картоплі?
- Охарактеризуйте склад і властивості білків м’яса.
- Які зміни відбуваються з білками м’яса в ході технологічного процесу?
- Охарактеризуйте склад і властивості білків молока.
- Охарактеризуйте склад і властивості білків яєць.
- Як впливає теплова обробка на білки яєць?
- Охарактеризуйте склад і властивості білків риби.
- В чому перевага м’яса риби над м’ясом тварин?
- Які соєві білкові продукти представлені на сучасному ринку?
- Що є соєвими білковими концентратами? Соєві білкові ізоляти?
- Яке призначення текстурованих соєвих білкових продуктів?
- Що таке глибока переробка сої?
|