Контрольні питання

  1. Які функції білків в організмі?
  2. Яка потреба людського організму у білку і від чого вона залежить?
  3. Які наслідки недостатнього споживання білку?
  4. Які наслідки надмірного споживання білку?
  5. У чому полягає фізіологічна роль амінокислот в організмі?
  6. Яка біологічна дія біогенних амінів, що утворюються з тирозину, триптофану, глутамінової кислоти, гістидину?
  7. Яка фізіологічна роль амінокислоти триптофану?
  8. Яка фізіологічна роль глутамінової і аспарагінової кислот?
  9. Чому ліки проти алергії називають антигістамінними препаратами?
  10. Які структурні особливості пептидів?
  11. Від чого залежить біологічна цінність білків?
  12. Що таке амінокислотний скор і як він розраховується?
  13. Що таке ІНАК і як його розраховують? Що таке КЕБ?
  14. Чому споживання амінокислот вимагає ретельного контролю з боку медиків і фахівців з харчування?
  15. Назвіть найважливіші функціональні властивості білків.
  16. Що таке денатурація білку? Які зміни відбуваються під час денатурації білків?
  17. Назвіть основні процеси, що відбуваються в процесі деструкції білків?
  18. Які сполуки, що утворюються в процесі термічної обробки продуктів, вважаються сильними мутагенами?
  19. Які головні попередники в утворенні ГАА?
  20. Як розподіляються білки між морфологічними частинами зерна злаків?
  21. Порівняйте біологічну цінність білкових фракцій злаків.
  22. Охарактеризуйте склад і властивості білків клейковини пшениці.
  23. Охарактеризуйте інгібітори трипсину, що містяться в насінні сої.
  24. Що таке лектини?
  25. Охарактеризуйте білки насіння олійних культур.
  26. Який вміст білків в овочах і плодах? Назвіть найбільш білковисті овочі.
  27. Які інгібітори ферментів знайдені у бульбах картоплі?
  28. Охарактеризуйте склад і властивості білків м’яса.
  29. Які зміни відбуваються з білками м’яса в ході технологічного процесу?
  30. Охарактеризуйте склад і властивості білків молока.
  31. Охарактеризуйте склад і властивості білків яєць.
  32. Як впливає теплова обробка на білки яєць?
  33. Охарактеризуйте склад і властивості білків риби.
  34. В чому перевага м’яса риби над м’ясом тварин?
  35. Які соєві білкові продукти представлені на сучасному ринку?
  36. Що є соєвими білковими концентратами? Соєві білкові ізоляти?
  37. Яке призначення текстурованих соєвих білкових продуктів?
  38. Що таке глибока переробка сої?