5.1 Визначення ліпідів. Ліпіди в харчових продуктах Ліпіди (від грец. lipos – жир) – жироподібні речовини, що входять до складу всіх живих клітин. Визначення поняття ліпідів є неоднозначним. Інколи до ліпідів відносять будь-які природні речовини, що вилучаються із організмів, тканин або клітин такими неполярними органічними розчинниками, як хлороформ, діетиловий етер або бензол. В деяких випадках під ліпідами розуміють похідні жирних кислот і близькі до них сполуки або як будь-які природні амфіфільні речовини (їх молекули містять як гідрофільні, так і гідрофобні групи). Ні одне із цих визначень не є вичерпним. Тому найбільш прийнятним можна вважати наступне визначення ліпідів: Ліпіди – це група органічних сполук, що хімічним складом є похідними жирних кислот, спиртів, альдегідів, побудованих за допомогою етерного, естерного, фосфороетерного та глікозидного зв'язків, спільними властивостями яких є нерозчинність у воді та здатність розчинятися в органічних розчинниках. Ліпіди широко розповсюджені в природі. У рослинах ліпіди накопичуються головним чином в насінні і плодах – до 50% і більше, у вегетативних частинах рослин – не більше 5%. Нижче наведений вміст ліпідів (%) в різних культурах.
У тварин і риб ліпіди концентруються в підшкірних тканинах і в тканинах, що оточують важливі органи (серце, нирки), а так само в мозковій і нервовій тканинах. Вміст ліпідів в тушці риб (осетрів) може досягати 20...25%, оселедця – 10%, у туш наземних тварин їх вміст сильно коливається:
Вміст ліпідів в рослинах залежить від генетичних особливостей, сорту, місця і умов зростання, у тварин від виду, корму і т. д. У організмі людини за нормальної ваги жирова тканина складає: – у чоловіків 10...15%; – у жінок 15...25% від маси тіла. Один кілограм жирової тканини містить приблизно 800 г жиру, решта – вода, білок й інші речовини. У людей, що страждають на ожиріння, жирова тканина складає 50% і є більшою від маси тіла. |