Контрольні питання

  1. Назвіть функції ліпідів в організмі.
  2. Назвіть найбільш важливі ПНЖК. Які їх функції в організмі людини?
  3. Чому потрібне збільшення споживання жирної риби?
  4. Яка роль арахідонової кислоти в організмі людини? Яка жирна кислота є попередником арахідонової кислоти в організмі?
  5. Яка позитивна і негативна роль холестерину в організмі людини?
  6. Яка роль лецитину (фосфатидилхоліну) в харчуванні? З чого отримують лецитин і кефалін? Під час виробництва яких продуктів використовують лецитин і кефалін?
  7. Які норми споживання рослинних олій і тваринних жирів?
  8. Назвіть основні небезпеки нестачі і надлишку споживання жирів?
  9. Охарактеризуйте процеси промислового гідролізу тригліцеридів. З якою метою проводиться гідроліз жирів?
  10. У чому полягає основна реакція, що відбувається під час гідрогенізації жирів?
  11. Які види ізомеризації можливі в процесі гідрогенізації тригліцеридів?
  12. У чому полягає процес переетерифікації тригліцеридів?
  13. Де використовують переетерифіковані жири?
  14. Які основні хімічні і біохімічні перетворення відбуваються в процесі переробки і зберігання жирів?
  15. У чому полягає процес автоокиснення жирів? Назвіть основні продукти окиснення жирів.
  16. У чому полягає окиснювальне псування жирів?
  17. Чим зумовлено згіркнення жирів?
  18. У чому проявляється осалювання жирів і яка його причина?