Контрольні питання
- Назвіть функції ліпідів в організмі.
- Назвіть найбільш важливі ПНЖК. Які їх функції в організмі людини?
- Чому потрібне збільшення споживання жирної риби?
- Яка роль арахідонової кислоти в організмі людини? Яка жирна кислота є попередником арахідонової кислоти в організмі?
- Яка позитивна і негативна роль холестерину в організмі людини?
- Яка роль лецитину (фосфатидилхоліну) в харчуванні? З чого отримують лецитин і кефалін? Під час виробництва яких продуктів використовують лецитин і кефалін?
- Які норми споживання рослинних олій і тваринних жирів?
- Назвіть основні небезпеки нестачі і надлишку споживання жирів?
- Охарактеризуйте процеси промислового гідролізу тригліцеридів. З якою метою проводиться гідроліз жирів?
- У чому полягає основна реакція, що відбувається під час гідрогенізації жирів?
- Які види ізомеризації можливі в процесі гідрогенізації тригліцеридів?
- У чому полягає процес переетерифікації тригліцеридів?
- Де використовують переетерифіковані жири?
- Які основні хімічні і біохімічні перетворення відбуваються в процесі переробки і зберігання жирів?
- У чому полягає процес автоокиснення жирів? Назвіть основні продукти окиснення жирів.
- У чому полягає окиснювальне псування жирів?
- Чим зумовлено згіркнення жирів?
- У чому проявляється осалювання жирів і яка його причина?
|