1.1 Мета і завдання дисципліни. Метою викладання навчальної дисципліни "Харчова хімія" є формування компетенцій, спрямованих на отримання теоретичних знань практичних навичок в галузі вивчення хімічного складу і властивостей продуктів харчування із рослинної та тваринної сировини. Основні завдання дисципліни "Харчова хімія" включають вивчення: – складу макро- і мікронутрієнтів продовольчої сировини і харчових продуктів; – залежності форм зв’язку води і термінів збереження харчових продуктів; – вмісту в харчових продуктах основних компонентів їжі (білків, ліпідів, вуглеводів) та потреба організму в них; – вмісту в харчових продуктах і потреби організму в мінеральних речовинах, вітамінах, кислотах і інших нутрієнтах; – джерел вмісту компонентів їжі; – властивостей окремих нутрієнтів харчових продуктів; – перетворень основних компонентів їжі (білків, ліпідів, вуглеводів) під час виробництва і зберігання продуктів харчування; – властивостей неаліментарних речовин і шляхів зниження їх інгібувальної дії; – гігієнічних вимог до якості і безпеки харчових продуктів; – основ раціонального харчування; – створення продуктів здорового (функціонального) харчування; – впливи харчових чинників на функції органів травлення. Вивчення курсу надає можливість студентам набути необхідного рівня теоретичної та практичної підготовки для використання у майбутній практичній діяльності знань щодо хімічної природи основних речовин, які входять до складу продовольчої сировини, а також ознайомитися з хімічними перетвореннями білків, вуглеводів, ліпідів, мінеральних речовин та вітамінів у процесі переробки сировини та виготовлення харчових продуктів, із роллю ферментів у цих процесах. Вивчення курсу "Харчова хімія" дасть змогу підготовити майбутнього фахівця у галузі харчових технологій, який повинен володіти знаннями про хімічний склад харчової сировини, а також про хімічні та біохімічні перетворення, які відбуваються під час зберігання та переробки сировини, для вирішення основної задачі – забезпечення населення продукцією, що відповідає за складом потребам організму в харчових речовинах та захисних компонентах. |